Vintervandring i Jordhammarsviken

Lördag 8 januari, kl 09:00-ca 13:00

Dags att börja röra på sig efter all mat i helgerna. Vi kommer att gå och titta på de fåglar som finns kvar i Sked- och Jordhammarsviken. Normalt brukar det finnas ganska mycket att titta på så här års, kungsfiskare, havsörn, salskrake och bergand om vi har tur. Aktiviteten varar i ca fyra timmar. Ta med fika.
Området vi ska besöka är nu dessutom sen några dagar biotopsskyddat. 

Samling vid parkeringen Jordhammars herrgård kl 09:00.

Kontaktperson: Stefan Malm 076-100 51 84.

Samarrangemang med Bohusläns Ornitologiska Förening (BohOF)

Jordhammarsviken biotopskyddad! 

Länsstyrelsen har dagarna före jul beslutat att  bilda ett så kallat biotopskyddsområde för Jordhammarsviken i Stenungsund. Viken ligger i Ödsmål innanför Råön, där midsommarfirandet brukar äga rum, och på och utanför strandängarna som Stenungsunds ridklubb använder. 

Framför allt vill man skydda vattenområdet, då dessa grunda havsvikar är väldigt viktiga livsmiljöer för hotade djur och växter. Inte minst betyder ålgräset otroligt mycket i sin roll som barnkammare för bland annat torsk och havsöring. 

Som du ser av bilden ingår även det närmaste strandområdet, hela alsumpskogen och havsstrandängen i det skyddade området. 

Stenungsunds naturskyddsförening tackar och gratulerar länsstyrelsen till detta kloka beslut. 

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.