Tång som mat

Efter våra familjedagar på Hawaii har det framkommit önskemål om recept på hur man anrättar tång. Här är två enkla rätter alla kan laga. Smaklig måltid!

Bild på knälång
Knöltång (foto från Wikipedia)

Knöltång

Plocka 10-15 cm av de yttersta skottspetsarna. Där är algen yngst och mörast. Knöltången är seg och måste kokas i minst 20 minuter innan den kan ätas. Det går bra att frysa in knöltång både färsk och färdigkokt. Den kan användas på många sätt, t ex i grytor, gratänger, sallader, soppor och stuvningar. Knöltången är bäst att plocka under sommaren och hösten. Pröva gärna följande recept:

Knöltångsgratäng (2 pers)

  • 5 dl kokt knöltång
  • 1 lök
  • 2 tsk sojasås

vit sås:

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • salt & peppar
  • riven ost

Fräs hastigt upp knöltången, den finhackade löken och sojasåsen i en stekpanna. Lägg alltihop i en gratängform, slå över den vita såsen och strö rikligt med riven ost över. Gratinera i 10-15 minuter.

Blad- eller fingertång

Dessa tångarter växer till från basen. Yngsta bitarna hittar man därför i nedre delen. Läckrast och mest lättkokta är unga ”blad”, ca 30 cm långa och 5-8 cm breda. Använd de större och tjockare till långkok eller chipsreceptet nedan.

Tångchips

  • Koka bitar av finger- eller bladtång i vatten i ca 30 minuter. Torka av dem och lägg dem i en stekpanna med het olja. Stek dem och för över på ett papper som suger upp överflödig olja. Strö över salt och sesamfrön. Ätes genast innan de mjuknar.