Gör en trivselhörna åt igelkotten!

Igelkotten är nog det djur som tydligast symboliserar en naturvänlig trädgård. Erbjuder miljön kring våra hus tillräckligt med skydd, föda och en giftfri miljö kan man ofta få igelkottar att trivas. Bilar och robotgräsklippare är det värsta de vet!

Söt, men alltmer sällsynt.

Om du hör ett snörvlande, prasslande ljud under buskarna eller från diket en kväll är det oftast en igelkott som är ute och jagar mat. Väljer en igelkottfamilj att hålla till i din trädgård är det ett gott betyg; då är tomten naturvänlig. Hjälper man dem sen att övervintra på tomten är lyckan fullkomlig. Få andra djur är så trevliga att ha som granne som just igelkotten.

Igelkotten i Sverige

Igelkotten är fridlyst och numera även rödlistad. Alla som färdas längs vägarna vet att trafiken skördar många offer bland igelkottarna. Vad lika många inte vet är att råttgift och andra kemikalier i vår miljö dödar minst lika många igelkottar. Det största hotet är annars utarmningen av vår miljö, både i trädgårdar och på jordbruksmark. Får igelkotten leva ifred kan den bli ungefär tio år gammal.

Hur mutar man en igelkott?

Sätt gärna ut något att dricka till igelkotten. Helst ska det vara vatten, men mjölk är faktiskt inte så farligt som man förr trodde. Igelkotten, som är en allätare, gillar både katt- och hundmat. Strömming, ägg och matrester är annat som också lätt slinker ner. Men egentligen ska man ju inte behöva mata igelkotten. Låt i stället trädgården bli lite stökigare på ett trivsamt sätt, så hjälper dig igelkotten att hålla sniglar, maskar och insekter i schack.

Se upp med robotgräsklippare!

Att bilar tyvärr dödar många igelkottar som försöker korsa vägarna kände du nog till. Deras naturliga skyddsbeteende att rulla ihop sig till en boll är förstås inte så framgångsrikt i kampen mot bilarna. Att robotgräsklippare är en minst lika stor fara är kanske inte lika välkänt.

Du måste inte sluta använda din robotgräsklippare bara för att värna igelkottarna, men du måste sluta använda den i gryning, skymning eller på natten. Det är då som igelkottarna är som mest aktiva. Låt den i stället gå mitt under dagen, så slipper du hitta söndertrasade igelkottlik i din egen trädgård.

Gör en trivselhörna åt igelkotten

Igelkotten behöver ha skyddande vegetation i marknivån. Miljöer av buskar, snår och öppna trädgårdskomposter är idealiska. Den miljön är dessutom mycket bra för småfåglar och annat djurliv. Vill du verkligen bli granne med en igelkott ska du dessutom bygga ett vinterbo åt den. Det är då sannolikt att den bosätter sig hos dig för gott. Den öppna trädgårdskomposten är ett möjligt vinterbo om den innehåller mycket löv och ligger ganska torrt. Man kan också göra i ordning en hög med torra löv som täcks med skyddande ris och pinnar under ett buskage.

Och du, elda inte lövhögar i trädgården. På köpet kan du tyvärr råka grilla en sovande igelkott.


Lycka till med din nya granne!

Lars Kastö