Program 2019

Program januari–juni 2019

Om inget annat anges vid respektive programpunkt krävs ingen föranmälan till våra aktiviteter, men vi rekommenderar hur som helst att ni kollar vår hemsida för eventuella ändringar. Glöm inte ta med fika på våra exkursioner.

Våra arrangemang är öppna för alla, även de som inte är medlemmar. Det kostar inget att delta (om det inte anges särskilt). När en resa ingår betalar varje deltagare sina färdkostnader. Glöm inte kaffetermosen för fikarast har vi alltid på våra utflykter.
Programmet med eventuella ändringar finns på vår hemsida http://stenungsund.naturskyddsforeningen.se/ Vi har också ett e-nyhetsbrev där vi påminner om aktiviteter som är på gång i vår krets. Anmäl dig gärna till detta genom att skicka ett mail till stenungsund@snf.se. Du kan också gilla oss på Facebook: www.facebook.com/snfstenungsund.
På hemsidan hittar du också förslag till utflyktsmål på egen hand, våra smultronställen. Där finns många bra tips om var du kan skåda fågel, botanisera bland växter eller titta på annat trevligt i naturen.

E-post för glömska
Har du svårt att komma ihåg våra aktiviteter? Vill du höra senaste nytt från styrelsen? Meddela oss via stenungsund@snf.se och tala om att du vill ha information från Stenungsunds Naturskyddsförening via e-post. Du kan också gilla oss på Facebook: www.facebook.com/snfstenungsund.
Hädanefter skickar vi ut programbladet med e-post till våra medlemmar och andra intresserade. Detta för att minska miljöbelastningen och resursåtgången för att trycka och distribuera programmet, och för att minska kostnaderna för föreningen. Om du ändå vill ha programmet på papper, kan du skriva ut det från vår website, https://stenungsund.naturskyddsforeningen.se/ eller höra av dig till föreningen så skickar vi det till dig.
Vill du stödja vår verksamhet är vårt plusgirokonto 826936–7. Tack på förhand!

 

JANUARI 2019
Lördag 5/1 Vintervandring Jordhammarsviken, Stenungsund
Dags att börja röra på sig efter all mat i helgerna. Vi kommer att gå och titta på de fåglar som finns kvar i Sked- och Jordhammarsviken. Normalt brukar det finnas ganska mycket att titta på så här års, kungsfiskare, havsörn, salskrake och bergand om vi har tur. Aktiviteten varar i ca fyra timmar.
Plats och tid: Parkeringen Jordhammars herrgård kl 09:00
Ansvarig. Stefan Malm, 076–1005184

Torsdag 31/1 Ett hållbart liv, Föredrag av Johanna Ståhl
Naturskyddsföreningens årsbok för 2018 är en lättläst men mycket viktig bok om hur vi kan arbeta för en hållbar planet. Vi får 365 konkreta tips om hur Du och jag kan bidra till ett mer hållbart samhälle. Bokens författare Johanna Ståhl, chefredaktör för det populära miljömagasinet Camino, är på turné och den 31 januari kommer hon till Stenungsund. Välkommen till Fregatten!
Samarbete med Naturskyddsföreningen i Bohuslän och Studiefrämjandet.
Plats och tid: Fregatten 18:30 -20:30
Ansvarig: Karin Ekeborg, 070-650 22 35

MARS 2019
Tisdag 5/3 Årsmöte
Årsmöte för Stenungsunds Naturskyddsförening. Kvällen inleds med årsmötesförhandlingar och avslutas med ett föredrag.
Plats och tid: Fregatten Fyren, Årsmöte 18:00-19:00, föredrag från kl 19:00
Ansvarig: Thomas Myremark 070–3472798

Lördag 23/3 Orrspel i Svartedalen
Vi tänkte ge oss ut i Svartedalen denna vårmorgon för att lyssna på spelande orrar. Sparvuggla och tjäder kanske också visar sig. Ta på er ordentligt, det kan vara riktigt kallt så här års även om det är vår enligt almanackan. Aktiviteten varar i ca fyra timmar.
Tid och plats: Parkeringen Stenungsund golfklubb kl 06:00
Ansvarig: Stefan Malm, 076–1005184

APRIL 2019
Lördag 6/4 Klädbytardag
Återigen är det dags för den uppskattade möjligheten att kunna ge nytt liv åt kläder som du inte längre använder. Ta med max 10 fina, rena plagg och ta chansen att hitta något nytt bland de hundratals plagg som lämnas in för byte.
Ansvarig: Eva Andersson, 070–2152588
Plats och tid: Fregatten. Se tider för inlämning och byte i annons i ST-tidningen samt på hemsidan och Facebook.

Måndag 8/4 Naturens hemlighet, Föredrag av Eva Sanner
Eva Sanner, författare och psykosyntesterapeut, berättar om hur vi kan återskapa en nära relation till naturen omkring oss. För större hälsa och välmående och för mer engagemang i planetens framtid. Men också för att utvecklas som människor. Eva är författare till tio böcker, den senaste ”Naturens hemlighet – återfinn din plats i det stora sammanhanget”.
Plats och tid: Mariagården kl 19:00
Inträde: 50 kr
Ansvarig: Eva Andersson, 070–2152588

Torsdag 11/4 Ugglekväll i Svartedalen
Denna kväll tänkte vi bege oss till i skogarna öster om Stenungsund. Katt-, sparv samt pärluggla hoppas vi få höra, kanske berguv med lite tur. Aktiviteten varar i ca fyra timmar.
Plats och tid: Parkeringen vid Stenungsunds golfklubb 19:00
Ansvarig: Stefan Malm, 076–1005184

Lördag 27/4 Grodlyssning vid Sundsby
Nu ska vi åka till Sundsby damm för att se om grodorna har fått några vårkänslor. Har vi tur är det fullt liv på både grodor och paddor. Hur ser man förresten skillnad på dem? Kom och lär dig detta, och mycket annat spännande om dessa trevliga djur. Kanske får du rentav tillfälle att pussa en groda och se vad som händer? Spännande för både stora och små. Om intresse finns kan vi också ta en promenad och titta på ett stort blåsippsbestånd.
Plats och tid: Parkeringen vid Sundsby damm 10.00.
Ansvarig: Olle Arvids, 070–2804809.

MAJ 2019
Lördag 18/5 Naturmorgon på Stenungsön
En favorit i repris! Vi vandrar ca två timmar i Stenungsöns fina och varierade naturtyper. Växtligheten har kommit en bra bit upp ur jorden då i mitten av maj och vi kan känna doften av både liljekonvalj och stinksyska och lite annat på skalan däremellan. De flesta flyttfåglarna har återvänt och fågelsången är fantastisk! Vi kommer att försöka pränta in några av de vanligaste fåglarnas sång i minnet, som lövsångare, bofink, svarthätta och rödhake.
Turen är lättgången och passar både stora och små. Tag gärna med fika, så kan de som vill avsluta med en go stund på klipporna vid Askeröfjorden.
Plats och tid: Stenungsögårdens parkering kl 06:00
Ansvariga: Olle Arvids 070-280 48 09 och Per Anders Ternevall 070-424 06 15

JUNI 2019
Onsdag 5/6 Besök på Tångeröds ekoby på Tjörn
Ekobyn består av blandade boende (bostadsrätt och hyresrätt), byggmaterialet är miljövänligt och på taken finns solceller. Det finns odlingslotter och gemensamhetsbyggnader och man ingår i bygemenskapen Tångeröds Trädgårdar. Mer upplysningar www.tangerodsekoby.se
Plats och tid: Tångeröds ekoby, Höviksnäs, Tjörn kl 18:30-20:30
Ansvarig Karin Ekeborg 070–6502235

 

 

 

 

  • Förslag på utflykter på egen hand har vi samlat på vår hemsida under rubriken Smultronställen. Dessa lokaler är belägna både vid kusten och inne i landet. För att studera sjöfågel rekommenderas Farholmarna mellan Galterön och Stora Askerön, Jordhammarsviken i Ödsmål, Källsnäs och Keholmen väster om Jörlanda, Norums holme i Strandnorum, samt Stora Askerön. Men förstås, man behöver inte vara fågelintresserad för att uppskatta dessa natursköna platser.
  • Tre lokaler i Svartedalen finns beskrivna: Härsevattnet, Gårdsjön och Ranebolund. De två första är barrskogsområden medan Ranebolund är en botanisk pärla med ädellövskog och flera ovanliga blommor.
  • Västkuststiftelsen organiserar ett stort antal guidade vandringar i Västra Götalands län, under året 2011 bl.a. i Svartedalen. Information om vandringarna liksom om länets alla naturreservat finns på www.vastkuststiftelsen.se.
  • Föreningen Bohusläns flora har givit ut boken Botaniska utflykter i Bohuslän (2006). I vår kommun är tre lokaler beskrivna, nämligen Gårdsjön (barrskogsmiljö), Ranebolund (lövlund) och Furufjäll (många olika naturtyper).
  • Planering underlättas av detaljerade kartor. Om du saknar aktuell tryckt karta rekommenderas Informationskartan http://gis.lst.se/gisvg med elektroniska kartor över hela Sverige. Här finns dessutom kartbaserad info som täcker en mängd aspekter av natur-, miljö- och kulturvård.