Program 2020

Januari – Juni 

Om inget annat anges vid respektive programpunkt krävs ingen föranmälan till våra aktiviteter, men vi rekommenderar hur som helst att ni kollar vår hemsida för eventuella ändringar. Glöm inte ta med fika på våra exkursioner.

Våra arrangemang är öppna för alla, även de som inte är medlemmar. Det kostar inget att delta (om det inte anges särskilt). När en resa ingår betalar varje deltagare sina färdkostnader. Glöm inte kaffetermosen för fikarast har vi alltid på våra utflykter.
Programmet med eventuella ändringar finns på vår hemsida http://stenungsund.naturskyddsforeningen.se/ Vi har också ett e-nyhetsbrev där vi påminner om aktiviteter som är på gång i vår krets. Anmäl dig gärna till detta genom att skicka ett mail till stenungsund@snf.se. Du kan också gilla oss på Facebook: www.facebook.com/snfstenungsund.
På hemsidan hittar du också förslag till utflyktsmål på egen hand, våra smultronställen. Där finns många bra tips om var du kan skåda fågel, botanisera bland växter eller titta på annat trevligt i naturen.

E-post för glömska
Har du svårt att komma ihåg våra aktiviteter? Vill du höra senaste nytt från styrelsen? Meddela oss via stenungsund@snf.se och tala om att du vill ha information från Stenungsunds Naturskyddsförening via e-post. Du kan också gilla oss på Facebook: www.facebook.com/snfstenungsund.

Vi skickar ut programbladet med e-post till våra medlemmar och andra intresserade. Detta för att minska miljöbelastningen och resursåtgången för att trycka och distribuera programmet, och för att minska kostnaderna för föreningen. Om du ändå vill ha programmet på papper, kan du skriva ut det från vår website, https://stenungsund.naturskyddsforeningen.se/ eller höra av dig till föreningen så skickar vi det till dig.

Vill du stödja vår verksamhet är vårt bankgiro: 5374–5238 (Tjörns sparbank).
Swish-nr: 123 536 97 23
Tack på förhand!

 

PROGRAM JANUARI 2020 TILL JUNI 2020
Om inget annat anges vid respektive programpunkt krävs ingen föranmälan till våra aktiviteter, men vi rekommenderar hur som helst att ni kollar vår hemsida för eventuella ändringar. Glöm inte ta med fika på våra exkursioner.

JANUARI 2020

Lördag 4/1 Vintervandring Jordhammarsviken
Dags att börja röra på sig efter all mat i helgerna. Vi kommer att gå och titta på de fåglar som finns kvar i Sked- och Jordhammarsviken. Normalt brukar det finnas ganska mycket att titta på så här års, kungsfiskare, havsörn, salskrake och bergand om vi har tur. Aktiviteten varar i ca fyra timmar. Ta med fika!
Plats och tid: Parkeringen Jordhammars herrgård kl 09:00 -13:00
Ansvarig: Stefan Malm, 076–1005184

FEBRUARI 2020

Tisdag 18/2 Föreläsning om ”Fossilfria Pensioner”
Denna kväll tar upp hur våra inkomstpensioner investeras i fossila bränslen. Naturskyddsföreningen har granskat Första till Fjärde AP-fonderna som investerar våra gemensamma pensionspengar i klimatskadliga verksamheter. Totalt handlar det om miljarder svenska pensionskronor som placerats i fossila jättebolag.
Om detta och mycket mer berättar Naturskyddsföreningen i en rapport som presenteras under kvällen.
Föredraget varvas med diskussion och frågor.
Föredragande är Shanar Tabrizi, som arbetar för FN:s miljöorganisation på Climate Technology Centre i Köpenhamn.
Plats och tid: Fregatten kl 18:30- 19:30
Ansvarig: Karin Ekeborg 070–6502235

MARS 2020

Tisdag 3/3 Årsmöte
Årsmöte för Stenungsunds Naturskyddsförening. Kvällen inleds med att Olle Holmstrand från Lerums naturskyddsförening håller en spännande föreläsning om ”Vatten i naturen, från grundvatten till bildande av synligt vatten i landskapet”, och avslutas med årsmötesförhandlingar.
Plats och tid: Fregatten Fyren. Föredrag kl 18:30-19:30, fika och därefter årsmöte 20:00-21:00
Ansvarig: Karin Ekeborg 070–6502235

Tisdag 24/3 1 miljon arter i farozonenOBS! Inställt

vad kan vi göra för att stoppa utrotningen? – Marie Stenseke presenterar det senaste inom forskningen.
Vi är glada och stolta att hälsa Marie välkommen! Marie var tidigare ordförande i Stenungsunds Naturskyddsförening. Marie som är professor i Kulturgeografi på Handelshögskolan i Göteborg är även en av två ordföranden i ”Multidisciplinary Expert Panel of UN:s Intergovernmental Platform on Biodiversity & Ecosystem Services” (IPBES). Det är ett FN initiativ som sammanfattar internationell forskning inom biologisk mångfald och ekosystemtjänster på samma sätt som IPCC sammanfattar klimatforskningen. Vi får inblick i vad som händer både globalt och lokalt med djur och natur.
Plats och tid: Fregatten kl 19:00 – 20:30
Ansvarig: Eva Andersson 070–2152588

Lördag 28/3 Klädbytardag  OBS! Inställt 

Återigen är det dags för den uppskattade möjligheten att kunna ge nytt liv åt kläder som du inte längre använder. Ta med max 10 fina, rena plagg och ta chansen att hitta något nytt bland de hundratals plagg som lämnas in för byte.
Plats och tid: Fregatten. Se tider för inlämning och byte i annons i ST-tidningen samt på hemsidan och Facebook.
Ansvarig: Eva Andersson, 070–215258

APRIL 2020
Lördag 4/4 Orrspel i Svartedalen
Vi tänkte ge oss ut i Svartedalen denna vårmorgon för att lyssna på spelande orrar. Sparvuggla och tjäder kanske också visar sig. Ta på er ordentligt, det kan vara riktigt kallt så här års även om det är vår enligt almanackan. Aktiviteten varar i ca fyra timmar.
Plats och tid: Samling på parkeringen vid Stenungsunds golfklubb kl 06:00
Ansvarig: Stefan Malm, 076–1005184

Torsdag 16/4 Ugglekväll i Svartedalen
Denna kväll tänkte vi bege oss till i skogarna öster om Stenungsund för att lyssna på ugglor. Har vi tur kanske vi får höra såväl sparv- som katt- och pärluggla. Aktiviteten varar i ca fyra timmar.
Plats och tid: Samling på parkeringen vid Stenungsunds golfklubb kl 19:00
Ansvarig: Stefan Malm, 076–1005184

MAJ 2020
Lördag 16/5 Naturmorgon på Stenungsön
En favorit i repris! Vi vandrar ca två timmar i Stenungsöns fina och varierade naturtyper. Växtligheten har kommit en bra bit upp ur jorden då i mitten av maj och vi kan känna doften av både liljekonvalj och stinksyska och lite annat på skalan däremellan. De flesta flyttfåglar har återvänt och fågelsången är fantastisk! Vi kommer att försöka pränta in några av de vanligaste fåglarnas sång i minnet, som lövsångare, bofink, svarthätta och rödhake.Turen är lättgången och passar både stora och små. Tag gärna med fika, så kan de som vill avsluta med en go stund på klipporna vid Askeröfjorden.
Plats och tid: Stenungsögårdens parkering kl 06:00
Ansvariga: Olle Arvids 070-280 48 09 och Per Anders Ternevall 070-424 06 15

JUNI 2020
Fredag 5/6 Familjedag på Mariagården
På grund av Covid-19 så är denna aktivitet inställd

Vi firar världsmiljödagen den 5/6 genom att ordna många aktiviteter, roliga och nyttiga både för barn och vuxna på Mariagården. Vi knyter an till miljö och natur och vi hoppas på många andra medverkande organisationer, som jobbar för vår miljö och natur! Fika och lotterier.
Reservera redan nu dagen i din almanacka, vi tror det kan bli en riktigt trevlig familjedag!!
Plats och tid: Mariagården kl 14:00- 17:00
Ansvarig: Karin Ekeborg 070–6502235

 

  • Förslag på utflykter på egen hand har vi samlat på vår hemsida under rubriken Smultronställen. Dessa lokaler är belägna både vid kusten och inne i landet. För att studera sjöfågel rekommenderas Farholmarna mellan Galterön och Stora Askerön, Jordhammarsviken i Ödsmål, Källsnäs och Keholmen väster om Jörlanda, Norums holme i Strandnorum, samt Stora Askerön. Men förstås, man behöver inte vara fågelintresserad för att uppskatta dessa natursköna platser.
  • Tre lokaler i Svartedalen finns beskrivna: Härsevattnet, Gårdsjön och Ranebolund. De två första är barrskogsområden medan Ranebolund är en botanisk pärla med ädellövskog och flera ovanliga blommor.
  • Västkuststiftelsen organiserar ett stort antal guidade vandringar i Västra Götalands län, under året 2011 bl.a. i Svartedalen. Information om vandringarna liksom om länets alla naturreservat finns på www.vastkuststiftelsen.se.
  • Föreningen Bohusläns flora har givit ut boken Botaniska utflykter i Bohuslän (2006). I vår kommun är tre lokaler beskrivna, nämligen Gårdsjön (barrskogsmiljö), Ranebolund (lövlund) och Furufjäll (många olika naturtyper).
  • Planering underlättas av detaljerade kartor. Om du saknar aktuell tryckt karta rekommenderas Informationskartan http://gis.lst.se/gisvg med elektroniska kartor över hela Sverige. Här finns dessutom kartbaserad info som täcker en mängd aspekter av natur-, miljö- och kulturvård.