Visst är det roligt med nya fågelarter i Sverige, men…

Ägretthäger, en av de fåglar som ökar i Sverige. Foto: Lars Kastö

Det kommer alltfler rapporter om att fågelskådarna ser färggranna arter som svarthakad buskskvätta, brandkronad kungsfågel, ägretthäger och vitstjärnig blåhake. Dessa arter har tidigare varit väldigt sällsynta i Sverige, men det förändrade klimatet gör att de nu ökar snabbt. Visst låter det bra, men baksidan av myntet är att arterna som behöver den skandinaviska kylan nu trängs undan mer och mer. Forskare vid Lunds universitet konstaterar nu att arter som storspov och rödvingetrast trängs allt längre norrut.

Läs mer om forskarnas slutsatser på Forskning.se.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.