Har du sett någon fjällripa i Stenungsund?

För på dagen 170 år sen såg man faktiskt en mycket udda fågel i Stenungsund, nämligen en fjällripa. Normalt sett finns den bara uppe i fjällvärlden, men den 9 december 1862 skrev man följande:

”Fjellripan förirrar sig stundom ända ner uti mellersta delen af Bohuslän, såsom det synes utaf följande, för så vidt jag vet, ensamt stående faktum. Den 9 December 1862 sköts ett exemplar, vid hemmanet Groland i Spekeröds socken af Inlands Nordre härad, af snickaren Rasmus Olsson, som dagen derpå aflemnade detsamma till Naturhistoriska Museum i Göteborg. Exemplaret är en hona i full vinterdrägt.”

Denna hona ska finnas sparad någonstans i samlingarna hos Naturhistoriska i Göteborg. Håll ögonen öppna du också, så kanske det blir din tur att se nästa fjällripa. Men snälla, låt i så fall bli att skjuta den. Ett foto duger gott!

Fjällripa i vinterdräkt (lånad från Wikimedia.org)

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.