Fjärilsblommor

Fjärilar är en grupp av insekter som tyvärr har minskat kraftigt. Vi minns dem från sommarängen där de fladdrade från blomma till blomma. Och det är just blommor de saknar i dagens samhälle.

Den vackra pärlemofjärilen kan trivas i din trädgård också – om du planterar rätt växter! (foto: Lars Kastö)

Ett kemiskt jordbruk och sterila parker och trädgårdar har tyvärr gjort många fjärilsarter sällsynta. Fjärilarna behöver doftande blommor fyllda med nektar för att överleva. En sådan miljö kan man skapa antingen man bor i villa eller i flerfamiljshus. Med rätt växter kan man till och med göra balkongen trivsam för fjärilar.

 Skaffa rätt växter

Bild på nässelfjäril
Den vackra nässelfjärilen är fanatiskt vacker om man studerar den noga. Kolla in den blåa kanten!
(foto: Lars Kastö)

En trädgård med rosor, dahlior och tulpaner är visserligen vacker, men långt ifrån idealisk för fjärilarna. Flera av dessa växter har avlats så hårt att doften försvunnit. Då är de inte särskilt intressanta för insekter. Det är alltid bäst att välja svenska växtsorter för att locka fjärilarna till sig. Fjärilarna lägger dessutom bara ägg på dessa arter. Men visst kan man också plantera växter som inte har inhemskt ursprung. En sådan art är buddlejan, en buske med rödvioletta, rävsvansformade blommor. Den kallas ofta för just fjärilsbuske och det är inte utan anledning. Själv har jag räknat in 32 fjärilar på en gång i en och samma buske!
Fjärilar föredrar skyddade, varma lägen. En del arter trivs bäst i skog och snår där de lägger sina ägg. Syren, jasmin, hassel och hagtorn är bra buskar i ett snår. Andra arter trivs bättre i den lägre växtligheten. En samling brännässlor lagom långt från bara fötter och ben lockar bland annat nässelfjärilen, påfågelögat och vinbärsfuksen, som alla lägger sina ägg på nässlornas blad. Murgrönan är en annan mycket omtyckt växt. Den har dessutom fördelen att blomma sent på säsongen. Det gäller ju att fjärilarna har mat även under hösten.
För den som bara har en liten yta att odla på är nog kryddväxter det bästa tipset. Örter som lavendel och mynta luktar ju gudomligt för både människor och fjärilar.

 Trädgårdens fyllkajor

Fjärilar gillar att kalasa på fallfrukt som ligger och jäser. Har man inte fallfrukt kan man mata dem med lite jäst sylt. Smeta sen ut detta på en trädstam och du får mängder av både dag- och nattfjärilar.
Ett roligt nöje i samband med att du lockar till dig alla dessa fjärilar är att samla på dem. Då menar jag inte med håv och eter som man gjorde förr i tiden, utan med kamera. Tänk att ha ett album fullt av fjärilar från din egen trädgård!

Text och bilder: Lars Kastö

Amiralen flyttar varje år från Medelhavet till Sverige
– utan att någonsin söka uppehållstillstånd.
(foto: Lars Kastö)