Fågelholkar

Bygg holkar åt fåglarna!

Det är nästan alltid rätt tid att sätta upp holkar åt fåglarna. Antingen du läser detta mitt i vintern eller under högsommaren bör du plocka fram några brädor, hammare och spik. Varför inte bygga en holk åt sädesärlan eller hussvalan?

Holkuppsättning
Vår förening har satt upp åtskilliga holkar i alskogen vid Jordhammarsviken.  (Foto: Lars Kastö)

Det är stor brist på bostäder i fågelvärlden nuförtiden. Gamla, ihåliga träd sågas ned och ladugårdar rivs eller spikas igen. Det är därför inte så konstigt att man ibland hittar fåglar som häckar i gamla elskåp och trasiga bilar. Att bygga och sätta upp fågelholkar är ett klassiskt knep för att underlätta för fåglarna att häcka. De får då inte bara ett någorlunda tryggt ställe att häcka på. Vi får också en möjlighet att följa föräldrarnas ihärdiga matande från morgon till kväll. När vi sätter upp fågelholkar skapar vi liv omkring oss.

På många ställen finns monteringsfärdiga holkar att köpa, men för den normalt händige är det ofta roligare att bygga holkarna själv. Ohyvlat virke brukar vara bäst. Du behöver inte måla holken, men kleta gärna in den med lera så att den inte skiner alltför mycket den första säsongen. Längre ned på sidan hittar du länkar till mått och annat du behöver, men ofta är det så att det mått som inte passar en art i stället passar en annan. Tänk bara på att aldrig sätta en sittpinne utanför hålet. Dessa pinnar är perfekta hjälpmedel för hungriga katter och kråkor!

Uppsättning

Holken kan sitta i vilket väderstreck som helst. Viktigare är det att den sitter skyddad från vind och stark sol. För många arter behöver den inte ens sitta i ett träd. En husvägg fungerar till exempel alldeles utmärkt för en stare. Höjden är faktiskt heller inte så viktig. Av praktiska skäl vill man sällan ha den högre upp än vad stegen når, men sätt den heller inte så lågt att den nås av klåfingriga barn och djur. Använd gärna aluminiumspik, så skadas inte den som en gång ska fälla trädet. Glöm bara inte att fråga markägaren om lov om du inte sätter upp holken på din egen mark.

Uggleholkar är inte bara stora, de är tunga också! Därför bör ni helst vara två som hjälps åt med uppsättningen.
Foto: Lars Kastö

Speciella holkar

De flesta holkar som byggs brukar vara gjorda för mesar och starar. Inget ont i det, men varför inte bygga en lite annorlunda holk i år? Hussvalor och ladusvalor har nästan alltid bott i människans närhet. Bygg ett svalbräde åt dem nu när alltfler gamla lador försvinner. Det räcker att fästa en tio centimeter bred planka med fastspikade mellanväggar under takåsen. Eller gör en göktyteholk om du har en skog med mycket lövträd i närheten.

sågat hål i närbild
Har du inget borr som är tillräckligt stort för en starholk ,så går det även att såga hålet med en sticksåg. Fåglarna är inte knussliga! (Foto: Lars Kastö)

Den grå flugsnapparen (faktiskt en mycket vanlig fågel som man sällan ser!) och sädesärlan kan du också hjälpa på traven. Bygg en öppen låda som på bilden, så har du snart fått en ny hyresgäst.

Holk för rödstjärt, grå flugsnappare eller sädesärla. Den ena är trären medan den som smälter in bättre med omgivningen är indräkt med jord och lera.
(Foto: Lars Kastö)

Via länkarna nedan kan du även få tips om hur man bygger holkar för ugglor, duvor, trädkrypare och andra lite mer ”udda” fåglar.

Holkbyggartips

Text och foton: Lars Kastö

Holkar för fladdermöss

Vill du hellre bygga en holk för fladdermöss? Vi har en sida med tips och råd om just fladdermusholkar.