Oavsett om du vill få en glimt av den ståtliga pilgrimsfalken eller bara njuta av vackra vyer är naturreservatet Börs Flåg utanför Ödsmål väl värt ett besök året runt. Det finns två olika slingor som antingen kan avnjutas vid samma tillfälle eller separat.
Snabbfakta
Hitta hit Tyvärr finns inga allmänna kommunikationer till Börs Flåg, så antingen cyklar du eller åker bil. Ställ in GPS:n på Börsgärde i Ödsmål, så hittar du lätt. Vid målet finns en parkeringsplats för 3-4 bilar (sök efter P på kartan nedan). Sevärdheter Pilgrimsfalk, förstås! Men missa inte sjön Hällungen som bjuder på bad sommartid och det vackra berget som bara får besökas under höst och vinter. Utsikten är minst sagt hänförande! Bästa besökstid Vill du se pilgrimsfalk är bästa tiden mellan mars och augusti. Nackdelen är att du då inte får besöka själva berget. Är du ute efter vackra vyer och gammal fin skog är det snarare höst och vinter som gäller. Svårighetsgrad Stigar löper genom området, men det är brant och absolut inte barnvagnsvänligt! Glöm inte Kikare och fika. |
Om Börs Flåg
Flåg är ett gammalt norskt ord för bergsstup och det är precis vad det handlar om här. Toppen ligger 150 meter över havet och klippan stupar 90 meter rätt ner i sjön Hällungens vatten. Hela området är ett naturreservat, dels på grund av att pilgrimsfalken häckar här och dels för att området innehåller gammal vacker skog med många andra djur- och växtarter. Att det är ett reservat gör också att du till exempel inte får tälta inom området. Däremot får du mellan första september och sista februari gärna vandra inom skogen och ge dig ut på toppen.
Pilgrimsfalken
På 70-talet var det näst intill en dödssynd att berätta var pilgrimsfalkarna höll hus. I hela Sverige fanns då bara 15 par, varav några på Västkusten och resten i Norrland. Under häckningen bevakades falkarna dygnet runt av ideella krafter för att inte äggsamlare skulle ta äggen eller tjuvar stjäla ungarna och sälja dem till någon rik falkenerare. Utlandsregistrerade bilar bevakades extra noga och såg man något riktigt skumt gällde det att springa fort till närmaste bebodda hus, för på den tiden fanns inga mobiltelefoner.
Idag står den lilla masonitklädda bevakningsstugan tom och förfaller. Det kan låta sorgligt, men bakgrunden är att det idag tack vare människans insatser finns över 600 häckande par i Sverige, vilket gör att det inte längre är lika nödvändigt att bevaka falkarna längre. Inte oväntat var det människans utsläpp av DDT och andra gifter i miljön som var orsaken till falkarnas nedgång. Äggskalen blev för tunna och krossades av föräldrarnas tyngd när de skulle ruva. Förutom bevakning satsades det på 70-talet på både uppfödning, konstgjord kläckning och utfodring av ungarna. Du kan läsa mer om denna framgångssaga längst ner på sidan.
Falkspaning nere vid sjön
Perfekt för en kvällsutflykt! Det tar inte mer än max en kvart att gå ner till sjön och området kring bäckens utlopp. Det är därifrån du enklast spanar av bergsstupet med en kikare. Här gäller det att ha tålamod. Stupet är gigantiskt och falken kan vara svår att upptäcka när den sitter på någon liten klipphylla. Lättast lyssnar du efter det genomträngande ljudet eller spanar av skyn när den kommer flygande. Har du riktigt tur kan du få uppleva en jakt när falken kan komma upp i den hisnande hastigheten av över 300 kilometer i timmen.
Nere vid Hällungens strand hittar du också resterna av den lilla bevakningsstugan, men bäst ser du berget från stranden precis nere vid vattnet. Medan du väntar kan du ta en fika och filosofera över livet. Är det sommar är området dessutom perfekt för ett dopp. Vänd dig också om mot bäcken och titta precis i vattenkanten, så hittar du säkert den säregna spärrvitmossan.
På toppen av Börs Flåg
Att besöka bergets topp kan du bara göra under höst och vinter. Resten av året får du absolut inte ge dig ut i detta område! Men inte minst hösten är en underbar tid för ett besök. Kanske sitter fortfarande en del höstlöv kvar när du vandrar upp mellan husen och ger dig in på den lilla stigen som slingrar sig fram genom den gamla granskogen där marken är helt täckt av mossa. Googla kvastmossa, björnmossa, sidenmossa, väggmossa och husmossa och du hittar dem alla utan att ta många steg! Böj dig också ner och studera dem lite närmare för att kanske ha turen att se deras små eleganta sporkroppar sväva i luften.
Efter kanske en kvart så står du plötsligt där längst ut på berget med vattenytan 90 meter nedanför. Det suger lite i magen när du tittar ner, men utsikten är milsvid. Det är så vackert att du bara måste stanna för en fika medan du ser korpar, skarvar och andra fåglar flyga förbi. På andra sidan sjön ligger Ucklum och tittar du noga ser du både kyrkan och badstranden Bastevik.
Fortsätt gärna norrut!
Visst är det brant och svårgånget, men låt dig inte avskräckas om du är hyfsat rörlig. Vandringen norröver till Lösholmen går till allra största delen genom naturreservatet, vilket innebär att skogen får växa precis som den vill. Här kommer några tips på hur du bäst tar dig fram och vad du kan se och göra.
Följ stigen tillbaka från Börs Flågs utsiktspunkt cirka hundra meter. Vik sen av norrut och leta dig fram ovanför stupen ner mot sjön. Det är otillgängligt och fullt med nerblåsta träd från stormen i februari 2024, men naturen är både vacker och orörd. Följ gärna med på kartan i din mobil, så kanske du hittar den röda punkten på kartan. Där ligger nämligen den enda riktigt fina utsiktspunkten norrut. Och vilken utsikt sen! Du ser hela vägen upp till Svenshögen.
När du fortsätter vidare från utsiktspunkten ska du undvika stupen genom att leta dig lite närmare husen innan du går ner mot sjön. Med väldigt stor sannolikhet är du här helt ensam på din vandring. Här finns mängder av vackra mossor och har du tur kanske du även hittar den vackra lilla svampen blek grönskål på någon bit av död ved.
Fortsätt norröver. Tyvärr märks det väldigt tydligt när du kommer till naturreservatets gräns, eftersom skogen därefter är avverkad. Som tur är behöver du bara gå en kort sträcka innan du kommer in på stigen som leder dig ut på Lösholmen. Här ute stannar du lämpligen för en fika i lä och med vacker utsikt vilken sida du än sätter dig på. Är det sommar är det också här som du lämpligen tar dig ett dopp.
Följ stigen från Lösholmen västerut tills du kommer till en bäck. Precis innan bäcken leder en stig tillbaka söderöver. Den är inte markerad på kartan, men ändå väldigt lätt att följa och leder dig tryggt och enkelt hela vägen tillbaka till Börsgärde och din parkerade cykel eller bil.
Mer om pilgrimsfalken
Projekt Pilgrimsfalk – en framgångshistoria
Natursidan – ett tjugotal trevliga artiklar om pilgrimsfalken
Text och bilder: Lars Kastö