Igelkott

Gör en trivselhörna åt igelkotten!

Igelkotten är nog det djur som tydligast symboliserar en naturvänlig trädgård. Erbjuder miljön kring våra hus tillräckligt med skydd, föda och en giftfri miljö kan man ofta få igelkottar att trivas.

OBS! Längst ned på sidan hittar du också lite mer om igelkottar för den som är extra intresserad.

Om du hör ett snörvlande, prasslande ljud under buskarna eller från diket en kväll är det oftast en igelkott som är ute och jagar mat. Väljer en igelkottfamilj att hålla till i din trädgård är det ett gott betyg; då är tomten naturvänlig. Hjälper man dem sen att övervintra på tomten är lyckan fullkomlig. Få andra djur är så trevliga att ha som granne som just igelkotten.

Igelkotten i Sverigeigelkott

Igelkotten är fridlyst, men inte utrotningshotad. Alla som färdas längs vägarna vet att trafiken skördar många offer bland igelkottarna. Vad lika många inte vet är att råttgift och andra kemikalier i vår miljö dödar minst lika många igelkottar. Det största hotat är annars utarmningen av vår miljö, både i trädgårdar och på jordbruksmark. Får igelkotten leva ifred kan den bli ungefär tio år gammal.

Hur mutar man en igelkott?

Sätt gärna ut något att dricka till igelkotten. Helst ska det vara vatten, men mjölk är faktiskt inte så farligt som man förr trodde. Igelkotten, som är en allätare, gillar både katt- och hundmat. Strömming, ägg och matrester är annat som också lätt slinker ner. Men egentligen ska man ju inte behöva mata igelkotten. Låt i stället trädgården bli lite stökigare på ett trivsamt sätt, så hjälper dig igelkotten att hålla sniglar, maskar och insekter i schack.

Gör en trivselhörna åt igelkottenkottide

Igelkotten behöver ha skyddande vegetation i marknivån. Miljöer av buskar, snår och öppna trädgårdskomposter är idealiska. Den miljön är dessutom mycket bra för småfåglar och annat djurliv.Vill du verkligen bli granne med en igelkott ska du dessutom bygga ett vinterbo åt den. Det är då sannolikt att den bosätter sig hos dig för gott. Den öppna trädgårdskomposten är ett möjligt vinterbo om den innehåller mycket löv och ligger ganska torrt. Man kan också göra i ordning en hög med torra löv som täcks med skyddande ris och pinnar under ett buskage. Det går även att bygga bon av trä, som bör ha en lång smal ingång, men dessa bon måste avlusas. Igelkotten är nämligen en hyresgäst som kan ha ohyra.
Lycka till med din nya granne!

Lars Kastö

 

Mer om igelkottar