Det påstås ofta att vetenskapen inte kan förklara humlors flygförmåga, men detta stämmer inte. Dessutom är de trevliga och gör inte en människa förnär om man inte bråkar med dem. Bygg ett humlebo och få fler äpplen i fruktträdgården på köpet! Dessutom, läs om humlor verkligen bränns.
Humledrottningen övervintrar i skrymslen i trädstammar, hus eller andra skyddade platser. När vårens värmande solstrålar når humlan vaknar den och är hungrig. Genast ger den sig ut på jakt efter mat. Stärkt av nektar bygger humlan bo. Humlorna är sociala insekter som bygger bo tillsammans där de pysslar om sin drottning. Först startar humledrottningen byggandet och lägger några ägg. Ur dessa ägg kläcks hennes medhjälpare som hjälper till att avsluta bobyggandet.
Humlan utnyttjar med stor förkärlek en övergiven håla som mössen grävt. Humlorna är bland annat förtjusta i det bobyggarmaterial som mössen lämnat efter sig. Det kan också hända att de slår sig ned i en gammal fågel- eller fladdermusholk.
Blomkrukebo
- Ta en blomkruka av lera med en diameter på ca 15 cm.
- Krukan inreds först för att humlorna ska trivas. Försök få tag på bomaterial från möss att delvis fylla krukan med. Det är något alldeles extra för humlan. Annars går det bra att ta lite löst packat hö. Man kan också blandat de båda materialen. Muslukt i bomaterial kan man få om man lockar in möss i en fågelholk fylld med spån och lite fågelfrö I zoo- affären kan man också få tag på spån som fått den rätta impregneringen av musurin.
- Gräv ned krukan upp och ner på ett soligt och skyddat ställe, gärna med högt gräs runtom.
- Gräv ned den så långt att botten är i nivå med marken.
- Lägg några stenar i en ring runt krukans botten och toppa med en sten för att hindra att det regnar in. Då skapas också små lämpliga ingångar till boet.
Bo i trälåda
En nedgrävd, platt låda med en lång gång upp till dagsljuset är en annan variant av humlebo.
- Snickra ihop en platt liten låda med måtten 15 x 10 x 5-8 cm.
- Snickra en smal gång med måtten 1,0 x 1,5 x 35 cm.
- Gör en öppning i lådans kortsida och stick in gången här.
- Lägg en glas- eller plexiglasskiva innanför lådans lock.
- Gräv ned boet i platta marken, i en sluttning eller placera det i en stenmur. Om man monterar in humleboet i en stenmur gör man väggen i lådan som vätter ut mot murens andra sida av glas eller plexiglas. Då kan man tjuvkika in till humlan. Ett nedfällbart lock sätts dit så att humlorna får det mörkt och ostört.
När man byggt boet är det bara att vänta och hoppas att humlor flyttar in. Annars hinner kanske skogsmössen före, de gillar också den här sortens bostad. Det går att hindra mössens inflyttning genom att se till att ingångshålets diameter inte är större än 12-15 mm.
Ett humlebo kan även placeras på balkongen. De finns livaktiga humlesamhällen på balkonger mitt inne i storstadens brus. Dessa humlor kan behöva lite stödföda i början i form av honung eller sockerlösning. Snart hittar de sin egen föda i parker och rabatter.
Bränns humlor?
Väldigt ofta får jag frågor om humlor verkligen bränns eller om de kanske i stället sticks eller bits. Så här ligger det till:
Humlor bränns inte, utan de har precis som bin och getingar en gadd som de använder när de känner sig hotade. Humlor är dock så ludna att man inte ser deras gadd, men om du någon gång har blivit stucken av en humla så vet du att man ser stickhålet. Det är bara det att det känns som att den bränns. Att humlor skulle brännas är alltså bara en myt. Kanske är den skapad för att hindra små barn från att ta dem i handen? I en sådan situation sticks de nämligen.
Solitärbin – i hotell eller stock
Väldigt många av våra biarter är faktiskt inte honungsbin som lever tillsammans i tusental. I stället är de så kallade solitärbin. Det betyder att de lever ensamma ute i naturen. Sådana kan du också hjälpa. Det har ju blivit väldigt populärt med det som brukar kallas för insektshotell. Ett sådant kan du också enkelt tillverka genom att borra hål i en stock. Borra hål med en diameter på mellan 2 och 12 mm som är minst 15 cm djupa.
Se naturskyddsföreningens trevliga film om humlor och bin (3:14):