Efter våra familjedagar på Hawaii har det framkommit önskemål om recept på hur man anrättar tång. Här är två enkla rätter alla kan laga. Smaklig måltid!
Knöltång
Plocka 10-15 cm av de yttersta skottspetsarna. Där är algen yngst och mörast. Knöltången är seg och måste kokas i minst 20 minuter innan den kan ätas. Det går bra att frysa in knöltång både färsk och färdigkokt. Den kan användas på många sätt, t ex i grytor, gratänger, sallader, soppor och stuvningar. Knöltången är bäst att plocka under sommaren och hösten. Pröva gärna följande recept:
Knöltångsgratäng (2 pers)
- 5 dl kokt knöltång
- 1 lök
- 2 tsk sojasås
vit sås:
- 2 msk smör
- 2 msk vetemjöl
- 3 dl mjölk
- salt & peppar
- riven ost
Fräs hastigt upp knöltången, den finhackade löken och sojasåsen i en stekpanna. Lägg alltihop i en gratängform, slå över den vita såsen och strö rikligt med riven ost över. Gratinera i 10-15 minuter.
Blad- eller fingertång
Dessa tångarter växer till från basen. Yngsta bitarna hittar man därför i nedre delen. Läckrast och mest lättkokta är unga ”blad”, ca 30 cm långa och 5-8 cm breda. Använd de större och tjockare till långkok eller chipsreceptet nedan.
Tångchips
- Koka bitar av finger- eller bladtång i vatten i ca 30 minuter. Torka av dem och lägg dem i en stekpanna med het olja. Stek dem och för över på ett papper som suger upp överflödig olja. Strö över salt och sesamfrön. Ätes genast innan de mjuknar.